Ecologie Tehnologie

mai 29, 2019 la 4:10 pm

Trotinetă electrică Ninebot Segway KickScooter ES2

Trotinetă electrică Ninebot Segway KickScooter ES2

În 3 ani de zile am făcut trecerea de la o trotinetă clasică la o trotinetă electrică. Această trecere era inevitabilă.

Trotinetele clasice nu și-au pierdut farmecul. În continuare sunt practice, distractive, mult mai ușoare și de 3 ori mai rapide decât un om la pas.

Cele electrice, așa cum este trotineta Ninebot Segway KickScooter ES2 sunt mai grele dar mult mai rapide, devenind o alternativă ecologică la traficul aglomerat și poluarea din marile orașe.

N-am să vorbesc despre prețul unei astfel de trotinete electrice. De ce? Pentru că această platformă de transport cu roți și baterie devine din ce în ce mai dorită, prețul trotinetelor va scade până în zona în care aproape oricine își va perminte un astfel de mijloc de transport.

Trotinetă electrică Ninebot Segway KickScooter ES2

Trotineta Segway KickScooter ES2

Având o greutate de 12.5 kg, această trotinetă poate fi ușor de transportat folosind ghidonul pe post de mâner. Datorită sistemului de pliere aceasta poate fi depozitată aproape în orice loc, chiar și în portbagajul mașinii.

Bateria cu litiu de mare putere, este amplasată în ghidonul trotinetei ce acționează motorul amplasat în roata din față. Acesta dezvoltă o putere de 300W oferind o viteză maximă de 25 km/h și o autonomie de 25 km.

Dacă viteza de 25 km/h este o realitate, nu același lucru putem spune și despre autonomie. Am o greutate corporală de 80 kg, iar această trotinetă mi-a permis să mă deplasez în condiții optime maxim 15 km, ceea ce oricum nu este chiar așa de rău. O persoană cu o greutate de 60-70 km va reuși să obțină o autonomie mult mai mare.

Sistem de pliere, cric și amortizoare pe ambele roți

Roțile sunt pline, fără cameră, eliminînd riscul de pană și reducând costurile de întreținere. Roata de pe față are o dimensine de 20 cm în diametru, iar cea de pe spate de 19 cm.

Ambele roți sunt prevăzute cu amortizoare cu arc. Roata din față are un amortizor vertical în axul ghidonului, iar roata din spate are un amortizor orizontal vizibil sub platforma de transport.

Frână electrică și mecanică

Trotineta KickScooter ES2 poate frâna electric apăsând clapeta din stânga al ghidonului sau mecanic apăsând cu piciorul apărătoarea roții din spate. Cu frâna electrică beneficiezi și de stop pe spate cu LED.

Cu ajutorul aplicației mobile se mai poate folosi o a treia variantă de frânare ce permite și încărcarea bateriei. Nu generează o recuperare foarte mare a energiei pierdute însă devine destul de eficientă pentru frânare.

Nivelul de recuperare al energiei are 3 trepte … slab, mediu și puternic. Atunci când se eliberează butonul de accelerație se activează nivelul de recuperare al energiei. Cu cât nivelul este reglat mai puternic, viteza de înaintare a trotinetei va scade. Astfel, opținem frânare și regenerare a bateriei doar prin controlul clapetei de accelerație.

Ecran de afișare, bluetooth, aplicație mobilă

Pe ecranul de afișare se poate vedea nivelul de încărcare al bateriei, viteza de deplasare și conectarea la bluetooth. Butonul de pornire are și rol în reglarea limitatorului de viteză (15-20-25 km/h) sau aprinderea farului tip LED.

Instalarea aplicației este obligatorie pentru că altfel nu vei putea folosi trotineta. Nu este o aplicație strălucită, are nevoie de retușuri considerabile însă pe alocuri își face treaba. De menționat: activarea “cruise control”, blocarea roții din față, actualizare aplicație, statistici, etc.

Baterie opțională externă

Pentru cei care doresc o autonomie mai mare, bateria suplimentară va aduce un plus de 45 km și o viteză maximă de 30 km/h. Această autonomie este relativă și ține de greutatea fiecăruia, traseele străbătute, stil de condus.

Bateria externă cântăreste 1.5 kg, plus cele 12.5 kg ale trotinetei dau un total de 14 kg. Cam cât greutatea unei biciclete MTB.

Fără bateria suplimentară, trotineta era mult mai ușor de transportat. Acum pentru că zona cadrului ce ținea loc de mâner este amplasată bateria nu se mai poate transporta așa practic ca înainte.

Pentru greutatea mea de 80 kg am reușit să scot o autonomie de 33 km. M-am plimbat prin București vreo 3 ore gură cască, cu căștile în urechi și cu ochelarii de soare pe nas sfidând agitația, aglomerația și sălbăticia participanților la trafic.

Cu regret, trotuarele sunt mai proaste decat carosabilul.

Nu este unul dintre cele mai reușite prezentari video, însă cu siguranță puteți să trageți niște concluzii dacă v-ați hotărât să va luați și voi o trotinetă electrică.

4 Comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.