Civism Social Tehnologie

mai 9, 2017 la 7:51 pm

Uber și Taxify oferă servicii de transport urban la prețuri și condiții decente

Uber și Taxify oferă servicii de transport urban la prețuri și condiții decente

Au trecut doi ani de zile până să aflu că există Uber … sau alte servicii similare, cum ar fi Taxify, care să ofere o alternativă decentă transportului urban în regim de taximetrie.

În ultima perioadă, taximetriștii au devenit revoltați de popularitatea acestui tip de serviciu, ca o concurență neloială față de ceea ce oferă ei ca transport. Este dreptul lor să fie revoltați, asta nu înseamnă că au și dreptate.

Se pare că taximetriști nu înțeleg că acest tip de transport nu are legătură cu taximetria, chiar dacă de principiu se aseamănă. Dacă cineva transportă pe altcineva contra-cost nu înseamnă că faci taximetrie, este un tip de serviciu “ride sharing” . Practic îți pui la dispoziție mașina și timpul tău de a transporta pe cineva din punctul A în punctul B. Este ca și când o persoană te roagă s-o duci cu mașina dintr-un loc în altul, iar la finalul cursei îți poate oferi o atenție, bani sau poate un cadou ca gest de mulțumire.

Uber face același lucru într-un mod cât se poate de inovator și transparent, conectează printr-o aplicație șoferii și oamenii, potențiali clienți, care doresc la un momentdat o mașină cu șofer care să fie preluați din punctul A și duși în punctul B. Cine ar face asta tot timpul pe gratis ? Dacă ai apropiați care apelează în permanență la serviciile tale de transport, s-ar putea să nu mai vrei să faci asta gratuit, pe timpul și combustibilul tău.

Acest tip de serviciu oferit de Uber nu ar fi posibil dacă nu ar fi existat tehnologia de azi care să permită acest lucru, cum nici taximetria nu ar fi existat dacă nu s-ar fi inventat autoturismul.

Am aflat de Uber tocmai datorită serviciului mediocru de care au dat dovată acești taximetriști de fiecare dată când am apelat la serviciile lor. De atunci și până acum, au trecut 6 luni și parcă nici nu a existat vreodată taximetria.

Poate vă întrebați de ce am ales să merg cu Uber !? … asta pentru cei care încă nu au făcut o călătorie cu un șofer partener Uber. Foarte simplu … instalezi aplicația pe telefonul tău smartphone (iOS sau Android), completezi datele pentru un cont nou, adaugi o metodă de plată (cont bancar) și asta-i tot. Au trecut 5 minute de când ai instalat aplicația și deja îți poți comanda o mașină.

Acum doi ani când Uber a fost lansat pe piața din România, din lipsă de șoferi parteneri găseai destul de greu o mașină liberă.

Acum poți avea o mașină în doar câteva minute, nu te refuză nimeni, aplicația îți va afișa costul estimativ al cursei înainte să plasezi o comandă, tot timpul mergi cu o altă mașină, nu trebuie să mai plătești numerar și să te cauți de bacșiș, șoferul își vede de treaba lui în cel mai decent mod așa cum ar trebui să se comporte cineva care oferă un serviciu de transport pentru care este plătit.

Îmi aduc aminte de transportul cu taxi-ul doar ca experiențe negative, astfel am ajuns să folosesc Uber. S-au adunat prea multe bile negre de-a lungul timpului în interacțiunea cu transportul în regim de taxi și acum mă bucur că există alternative.

Dacă ți s-a întâmplat să ajungi în colțul de stradă unde-i plin de taximetre, și nici un șofer să nu vrea să te ia pentru că nu mergi în direcția lui preferată, sau cursa este prea scurtă, sau pentru că nu-i dai cât a cerut, sau pentru că nu vrea să pornească aparatul … atunci ar trebui să te gândești că folosind Uber nu pățești așa ceva.

Dacă ți s-a întâmplat să mergi cu șoferi de taxi care n-au auzit de săpun sau deodorant, care fumează în timp ce conduce și tu nu ești fumător, care-ți spune că are aerul condiționat stricat, care vorbesc la telefon de parcă ar fi singuri în mașină … atunci ar trebui să iei în considerare alternativa Uber.

Dacă nu știți de ce seara și în special noaptea, pe aplicațiile de taximetrie sau la dispecerate nu găsiți nici o mașină liberă, aflați că nu s-au dus la culcare, și-au închis aparatele și aplicațiile și stau ca hienele la pândă după pradă în fața cluburilor, barurilor, mall-urilor, și nu te iau decat dacă corespunzi criteriilor lor de selecție. Ce faci în acest caz ? … cauți un Uber nu-i așa !

Nu toți taximetriștii sunt la fel, până să renunț la serviciile lor am mers și cu șoferi de excepție, care te salută, pornesc aparatul, te întreabă unde vrei să mergi, conduce exemplar, își vede de treaba lui civilizat, nu încearcă să facă pe deșteptul cu tine, are și mărunți pregătiți pentru rest. Să nimerești unu din zece care să respecte conduita unui șofer de taxi nu este o medie care să te facă să revi la același tip de serviciu de transport.

Taximetriștii nu respectă regulile de circulație

Ca pasager, în mașina unui taximetrist, nu prea îți dai seama cum conduce … probabil că nu vei fi atent la trafic, dar ca șofer să-i vezi cum conduc și cum se comportă în trafic îți poți da seama cât de nesigură poate fi o călătorie cu un șofer de taxi. Sunt singurii șoferi din trafic de care trebuie să te ferești, să fi precaut pentru că nu știi ce se poate întampla, noroc că sunt toți galbeni și sunt mai ușor de identificat.

Cu telefonul plin de aplicații pentru taxi, și fără ca nimeni să-mi preia comanda am căutat mai departe alte aplicații similare. Așa am aflat de Uber. După prima cursă și după o discuție prietenească cu șoferul care m-a dus elegant la destinație am dezinstalat toate celelalte aplicații.

Bine v-am găsit în viitorul transportului citadin!

Un comentariu

  1. Pingback: Toate vehiculele cu combustibili fosili vor disparea în următorii 10 ani - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.