Tehnologie

august 23, 2017 la 1:19 pm

USB 3.2 dublează viteza oricărui cablu pe care-l aveți deja

USB 3.2 dublează viteza oricărui cablu pe care-l aveți deja

Ultimile specificații ale standardului USB 3.1 arată o viteză de transfer destul de mare, 10 Gbps – transferul unui fișier video de 25GB în doar 35 de secunde. Se poate și mai rapid. Ce a-ți zice de o viteză dublă față de USB 3.1 ?

Organizația non-profit, USB Implementers Forum, care se ocupă cu dezvoltarea USB-ului promite noi specificații pentru noul standard USB 3.2 .

Această actualizare va profita de noile capabilități deja incluse în multe dispozitive. Ceea ce înseamnă că este posibil să nu aveți nevoie de cabluri noi pentru a obține viteze mai mari.

În specificațiile tehnice USB 3.1, cablurile sunt gândite să folosească o singură linie de 5Gbps sau 10Gbps pentru transfer de date. Actualizarea pentru USB 3.2 va debloca o a doua linie ce va permite un transfer de date dublu.

Cu cabluri certificate SuperSpeed USB 3.2 se vor putea realiza rate de transfer de până la 2GB pe secundă.

SuperSpeed USB 3.2

SuperSpeed USB 3.2 Standard

Deoarce tehnologia USB a avansat, un lucru este evident … nu toate cablurile sunt identice în concept. Înainte, marja de eroare era mult mai mare până la introducerea specificațiilor USB Type-C. Dar acum, folosirea unui hardware greșit poate împiedica un cablu să atingă ratele de transfer specificate sau să furnizeze energie insuficientă pentru alimentare.

Unele cabluri USB Type-C cu o arhitectură internă slabă pot cauza defecte dispozitivului după conectare. USB-IF a recunoscut acest lucru și a demarat un program de certificare. Dacă ai un cablu USB Type-C certificat de 10Gbps ești sigur că vei atinge viteza maximă de transfer.

Toate cablurile existente Type-C SuperSpeed sunt proiectate cu suport pentru a doua linie de transfer fiind compatibile și cu USB 3.2 . Chiar și cablurile care sunt certificate pentru rate de transfer de 5Gbps vor avea și a doua linie de transfer pentru a dubla viteza.

Momentan nu există dispozitive care să suporte aceste specificații de transfer, cu toate acestea USB Type-C este același pe care-l știm de câțiva ani.

Cablu USB Type-C

Cablu USB Type-C

Chiar și cu un dispozitiv adegvat nu vom putea vedea rate de transfer mai mari de 20Gbps. Tehnologia de stocare din capătul cablului nu este suficient de rapidă pentru a permite viteze maxime. De exemplu, cel mai nou mediu de stocare pentru telefoane, UFS 2.1 flash storage, are o rată de transfer de maxim 1.2Gbps.

Unele SSD-uri cu conectare USB pot atinge viteze maxime cu un cablu USB 3.1 . Aici ar putea fi un avantaj pentru tehnologia USB 3.2 .

Această îmbunătățire a standardului USB pare să fie mai degrabă o mutare de viitor decât una care să sprijine industria de moment.

Cât de practic și simplu ar fi dacă în viitorul apropiat am folosi pentru toate dispozitivele un singur tip de cablu pentru interconectare și alimentare. Ar putea fi standardul USB Type-C.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.