Gastronomie

martie 10, 2016 la 9:10 pm

Usturoiul este în același timp și o legumă și un condiment

Usturoiul este în același timp și o legumă și un condiment

Plăcut unora și nesuferit altora, usturoiul, care în același timp este și o legumă și un condiment, posedă proprietăți alimentare și medicale atât de deosebite încât va fi bine să le cunoaștem.

Ce nu se știe, deosebite în ceea ce privește mirosurile pe care le răspândesc, lucru care nu interesează câtuși de puțin botanica, usturoiul și crinul, fac parte din aceeași familie, aceea a liliaceelor.

Folosirea lui este foarte veche, Herodot amintește de marile cheltuieli făcute de egipteni pentru a aproviziona cu usturoi, ridichi și ceapă, lucratorii care munceau la ridicarea marei piramide de la Giseh.

Evreii învățaseră de la egipteni să cultive usturoi, grecii aveau aceeași predilecție față de această legumă.

În perioada Imperiului Roman folosirea usturoiului era atât de obișnuită în armată încat devenise simbolul vieții militare.

Usturoiul un remediu medical pentru multe afecțiuni

Usturoiul a fost întotdeauna folosit în medicină, Hippocrate recunoștea proprietățile lui numeroase.

În vremurile Evului Mediu și Renașterii, în timpul cărora ciuma făcea ravagii, usturoiul era recomandat ca fiind un medicament ocrotitor. În cursul epidemiei din 1726, în Marsilia, patru hoți apărându-se de molipsire consumând o băutură de oțet antiseptic făcut cu usturoi.

Pisat, usturoiul se folosește în cataplasme contra diferitelor boli de piele și contra bătăturilor la picioare.

Alisina și aleina sunt cele două substanțe care când sunt unite produc mirosul cunoscut, specific usturoiului. După consumare, acest miros persistă prin respirație dar și prin sudoare.

Datorită calităților stimulente și antiseptice, usturoiul este cateodată folosit pentru a trata diferite boli infecțioase, reumatice, gripe și răceli, recuperări produse de otrăviri și înțepături veninose.

Este folosit de către părinți pentru copiii lor, împotriva viermilor intestinali, cărora le dau să mănânce coji de pâine care au fost frecate cu căței de usturoi.

Eliminându-se în mare măsură prin plămâni, esența de usturoi lucrează activ asupra muscoaselor acestora antiseptic și anticataral fiind folosit în tratarea tuberculozei.

Se recomandă, de asemenea, pentru reglarea tensiunii arteriale, diminuarea sau menținerea colesterolului în parametri normali.

Ce nu trebuie să uităm este că usturoiul este cel mai des răspândit pentru gust în anumite rețete culinare. O porție mare de cartofi prăjiti cu usturoi, dovlecei pane cu usturoi, pește cu usturoi, spanac cu usturoi, șî nu în ultimul rînd deja tradiționala shaorma românească cu de toate.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.