Gastronomie

aprilie 6, 2016 la 7:28 pm

Vinul, o băutură sănătoasă și igienică

Vinul, o băutură sănătoasă și igienică

Vinul însoțește omul pe parcursul întregii sale vieți, fiind prezent pentru a cinsti cum se cuvine izbânzile sau a alunga amărăciunile, se mai poate asemăna din acest punct de vedere cu florile.

În România legătura dintre cultura viței de vie, vin și om are râdăcini atât de adânci încât arheologii au avut și vor avea satisfacția de-a lungul generațiilor, de a releva și dezlega semnificația acestei legături.

Numărul mare de soiuri de viță de vie create de podgorenii noștri, adaptarea sistemului de cultură a viței de vie prin sisteme de tăiere, de conducere, lucrări în verde, protejarea pe timpul iernii, adaptarea la condițiile climatice oferite de regiunile noastre viticole, statornicirea în cultură a unor sortimente de soiuri valoroase, elaborarea de tipuri de vin pe areale naturale de producție de cea mai aleasă finețe, ca și înaltele distincții primite de vinurile românești în competițiile cu vinurile lumii constituie tot atâtea dovezi ale vechimii pe aceste meleaguri a acestei îndeletniciri, gradul înalt de îngeniozitate, la care s-a alăturat dragostea și prețuirea pentru vin a românului.

România deține condiții de sol și climă favorabile culturilor de vie

Deși în țara noastră se produc, ca urmare a condițiilor pedoclimatice de care dispunem, toate tipurile de vin ce se pot obține în mod natural, ele sunt puțin cunoscute de consumatori și mai mult, consumatorul încă nu este înarmat cu cunoștințele minime necesare pentru a realiza această cunoaștere.

Vinul este o băutură obținută exclusiv prin fermentația alcoolică, completă sau parțială, a strugurilor proaspeți sau supuși unor prelucrări omologate, ori a mustului de struguri proaspeți.

Prepararea vinului, alături de cultura viței de vie, constituie una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale omului.

Folosirea pe un număr mare de ani a unei plantații și legătura strânsă, până la confundarea, între locul de producție al strugurilor și cel de obținere a vinului, de către una și aceeași persoană, au contribuit la acumularea unui fond bogat de experiență, la perpetuarea de-a lungul secolelor, a unui număr însemnat de practici, procedee și opinii tradiționale.

Acest tezaur de ingeniozitate, originalitate și finețe a stimulat dezvoltarea gustului omului până la rafinament. În acest fel, vinul a devenit produsul care, mai mult decât oricare altul dintre tot ceea ce oferă agricultura s-a identificat cu producătorul, cu tot ceea ce el a acumulat mai valoros și plăcut, s-a identificat cu locul de producție dând o celebritate nepieritoare atâtor regiuni și ținuturi de pe glob.

Începând cu Hippocrat și Columella, cu Pliniu și Horațiu până în zilele noastre, specialiști și scriitori, medici și igieniști, oameni de știință și gânditori ai tuturor timpurilor, relevând însușirile strugurilor și vinului, le-au adus elogiu bine meritat.

În același timp poeți și pictori, muzicieni și sculptori s-au întrecut preamărind strugurii și vinul, mulți dintre ei găsind în vița de vie și vie motive de inspirații geniale.

Vinul, o băutură sănătoasă și igienică

Vinul trebuie prețuit așa cum este el în stare naturală cu conținutul de substanțe armonios echilibrate, cu parfumul și buchetul care păstrează amintirea locului și timpului în care a fost realizat.

Este cunoscut faptul că în unele zone, tăranii italieni puteau lucra 12 ore în continuu fără alte alimente decât cu 1 kg de pâine și 1,5 litri de vin. Ei nu acceptau să le fie suprimat vinul și nici să fie înlocuit cu alte alimente oricât de hrănitoare, pretextând că buna lor dispoziție și puterea lor de muncă sunt datorate vinului.

Durata muncii intelectuale și fizice este completată numai de un păhărel de vin bun la fiecare masă. Vinul este întăritor și producător de sânge, ajută digestia, odihnește stomacul, mărește pofta de mâncare, alungă răceala și produce un somn liniștit.

Băut cu moderație, vinul întărește vederea și nervii însă în exces poate avea efecte adverse neplăcute. Vinul a fost primul drog activ cunoscut de om și prima băutură igienică, după apă.

Medicii spitalelor, mai ales cei din serviciile geriatrice, au constatat cu certitudine efectele revigorante și nutritive ale vinului consumat de bolnavi. Acțiunea euforică a vinului este utilă pentru bătrâni. Fierul pe care-l conține vinul este foarte asimilabil. Dozele zilnice, moderate, nu sunt periculoase pentru hipertensivi, ajutând la dilatarea vaselor periferice.

Vinul stimulează deci atât munca fizică, cât și cea întelectuală, el dă vioiciune spirituală, optimism și veselie celor care îl consumă. Pentru foarte mulți intelectuali el nu a fost numai un prilej de satisfacere a plăcerilor, ci prin acțiunea pozitivă în activitatea lor a dăruit cu generozitate patrimoniului universal al științei și artei opere mărețe ale căror valori nu se șterg prin trecerea anilor.

2 Comentarii

  1. Pingback: Efectele negative ale consumului excesiv de alcool - Blogoteca.eu

  2. Pingback: Cumpărăm produse românești sau doar ne prefacem că suntem naționaliști !? - Blogoteca.eu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.