Sănătate

martie 13, 2017 la 4:48 pm

Vitaminele, substanțe organice care mențin funcționarea fiecărei celule din corp

Vitaminele, substanțe organice care mențin funcționarea fiecărei celule din corp

La fel cum a trebuit să treacă mulți ani până să se fi putut observa diferitele influențe ale alimentelor asupra organismului omenesc și apoi să se găsească pricina lor, ajungându-se la părerea că alimentele deși nespus de deosebite, nu se compun decât din albumină, hidrați de carbon, grăsimi și săruri minerale într-o proporție sau alta, la fel a trebuit să treacă multă vreme până să se ajungă la rostirea acelui cuvânt magic vitamină.

Ca în fiecare epocă, oamenii socotind că au atins desăvârșirea cunoștințelor odată ce au ajuns a cunoaște cele patru elemente constitutive ale unui aliment, și-au zis că de acum înainte problema alimentară este rezolvată, rămânând doar a se contopi acestea pentru a putea fi hrăniți. Experiențele au dovedit cu totul contrariul.

Alimentul pregătit în laborator era fără putere, fără viață. Îi lipsea ceva. Și atunci, s-au pornit pe un nou șir de cercetări care spre uimirea lor au dus la constatarea că alături de cele patru elemente, dar nefăcând parte din ele, se mai găsește ceva fără de care însemnătatea lor dispare.

Kazimierz Funk, un chimist polonez, le-a denumit vitamine. O derivare din cuvântul latin vita care înseamnă viață și sufixul –amină care provine de la denumirea chimică a unor compuși organici ce poartă numele de amine.

Este adevărat că în 1747 chirurgul Lind a observat că zeama de lămâie ferea de scorbut. Apoi în 1835 căpitanul Jaques Cartier dând marinarilor și pasagerilor săi ceai din ace de brad iar căpitanul James Cook dând mateloților lui ceapă în rația alimentară i-a putut feri de aceeași boală. Descoperiseră Vitamina C însă numai în efecte. A trebuit să mai treacă ani pentru ca cercetările de laborator să confirme efectele vitaminelor asupra organismului.

Răspunzând la întrebarea “Ce sunt vitaminele ?” … putem spune că acestea sunt substranțe organice a căror prezență continuă, în cantități mici, este de absolută trebuință pentru organism pentru a permite să păstreze și să dea naștere materiei vii și spre a asigura funcționarea normală organelor sale.

Vitaminele nu iau parte la formarea materiei vii, cum fac proteinele. Vitaminele nu dau energie precum zaharurile și grăsimile. Vitaminele întrețin funcționarea fiecărei celule.

Compararea organismului cu un automobil este cea mai bună ilustrare a acestui rol. Ceea ce sunt materiile prime, metalul și plasticul din care este fabricat automobilul, așa sunt proteinele pentru organism. Zahărul și grăsimile care dau organismului nostru energia și căldura, se aseamănă cu automobilul, care și el are uleiurile sale pentru uns și combustibilul care oferă energie de mișcare.

Știm cu toții că automobilul poate fi la punct, cu rezervorul plin, și totuși nu se petrece nimic dacă scânteia care aprinde vaporii din cilindrii motorului, nu se produce. Fiecare mișcare de piston se datorează unei explozii li fiecare explozie este produsă de o scânteie.

Vitaminele se aseamănă cu aceste scântei a căror formare continuă este necesară pentru ca motorul să nu se oprească. Acestea sunt scântei biologice. Vitaminele, neînsemnate din punct de vedere al cantității, sunt totuși elemente esențiale vieții. Lips vitaminelor duce la degradarea proceselor biologice de regenerare și reproducele la nivel celular.

Consumă fructe și legume proaspete

Trebuie subliniat un lucru de seamă, cele mai multe vitamine sunt distruse prin fierbere, așa că pe cât mai mult posibil vom avea grijă ca în alimentația noastră să intre și crudități, sursa cea mai sigură de vitamine. Vitaminele sunt distruse atât prin căldură cât și prin oxidare.

Un corp cu carențe de vitamine, după ce a efectuat efort fizic susținut se va simți extrem de obosit și fără puteri. Corpul în mișcare va consuma o cantitate mare de calorii generând totodată agent termic, căldură emanată din corp va produce transpirație, generând simultan procese chimice prin care o mare parte a vitaminelor sunt distruse.

Astfel, pentru că vitaminele nu se găsesc în aceleași cantități în toate aliementele, este bine ca alimentația noastră să cuprindă o varietate cât mai mare de fructe și legume proaspete și crude.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.